
Saksıda Yaban Mersini Fidanı Yetiştirme
02 Nisan 2018SAKSIDA YABAN MERSİNİ FİDANI YETİŞTİRME:Sitemizden almış olduğunuz fidanları Evinizin bahçesinde , Balkonda yada ofisinizde yetiştirmeniz mümkündür.
>> Gerekli Malzemeler Tarımsal Perlit , Torf (Toprak ) ve 15 Litrelik saksı
Gerekli malzemeleri size en yakın çiçekci veya tarım marketlerinden satın alabilirsiniz. Tarımsal perlit su tutma özelliği sayesinde toprağınızın havalanmasını sağlar.
Torf ve perliti birbirine karıştırın ardından almış olduğunuz tüplü yaban mersini fidanının toprağını yumşatarak saksınıza dikin .
15 litrelik saksıda fidanı 5-6 yaşına kadar muhafaza edebilirsiniz daha sonra aynı yöntemle saksınızı büyüterek fidanın daha hızlı büyümesi ve gelişmesini sağlayabilirsiniz.
Ayrıca bitki besin ihtiyacını gidermek için saksıda yetiştirdiğiniz yaban mersini fidanına yavaş salınımlı gübreler yada yaprak gübresi vermeniz faydalı olacaktır. Klasik kimyasal gübreleri kesinlikle kullanmayınız , yaban mersini hızlı eriyen gübrelere karşı çok duyarlıdır.
Aşağıdaki Resimlerde Saksıya dikmiş olduğumuz yaban mersini fidanı resimlerini her ay düzenli olarak paylaşacağız. ( Resimleri Büyütmek için üstüne tıklayın>>)
Mart 2012
Nisan 2012
Nisan 2012
Nisan ve Mayıs aylarında yaban mersini çiçek durumunda…
Haziran 2012
Meyveler olgunlaşmaya başladı … Artık hasat zamanı geldi.
Merhaba ankarada oturuyorum acik balkonda yaban mersini yetistirmek istiyorum sabah gunesi almiyor balkonum ve ankara soğu gu gece ayazi malum kisin zarar gorurmu bitkim acaba
Merhaba , Yaban Mersini soğuklara dayanıklıdır. Ancak yaz kuraklığına sıcaklara dayanmaz. Yazın gölge bir yer ve sulama yaparsanız saksıda yetiştirebilirsiniz
2 veya 3 yaşındaki yaban mersini 15 lt saksıya değilde direk 30 lt lik saksıya diksek problem olurmu 30 lt lik saksıda kaç yaşına kadar dayanır ben bahçemin ph değeri yüksek olduğu için saksıda yetiştirmek istiyorum yardımcı olur musunuz.
Daha buyuk saksılar tercih etmeniz fidanın buyumesi için daha uygun olur. Buyuk saksılardaki fidanlar daha hızlı buyume yapar . Ancak yılda 1-2 sefa organik gubre vermenız gerekli ( solucan yada koyu gubresi olabılır )
2023 Ocak ayında İnternet üzerinden bir yaban mersini fidanı aldım. 30 litrelik bir saksıda evimin terasıňda yetiştirmek istiyorum. Fidan Ocak ayında bana geldi fakat yapraklarını dökmemişti. Burada yazılan yorumları dikkatlice okudum. Yaban mersininin kışın yapraklarını döktüğünden bahsediliyor. Acaba yapraklarını dökmeyen bir cins varmı? Satıcısına sordum. Yaban mersini yapraklarını dökmez diye cevap verdi. Aldığım fidan hâlâ duruyor. Biraz büyüdü hatta meyve bile verdi. Kasım ayındayız yaprakları yem yeşil duruyor.
Almış oldugunuz fidan yaban mersini değil , mersin murt fidanıdır. Yaban mersini Haziran ayında meyve verir ve yaprak döker . Tadı mayhoştur
Merhabalar yaban mersini i saksıda ne sıklıkla sulamalıyım? Şimdiden teşekkürler 🙂
CEVAP: Merhaba hava sıcaklığına göre günlük yada haftalık sulanabilir . Ancak en dogru çözüm elinizle toprak nemini kontrol ederek sulama yapmanızdır.Toprak nemli ise sulama ihtıyacı yok , kuru ise mutlaka sulayın. Birde yaban mersini açık mekan bitkisidir. Kış soguklaması ister kapalı mekanda olmaz.
Merhabalar 3 yasinda bir fidan aldim balkona koydum gayet guzel bir gelisim gosteriyordu balkon biraz ruzgar aliyor zarari olur diye kapali balkona aldim. Sebebi ise bazi yapraklari sarardi ve filiz uclarinda kivrilma ve kararma baslamisti. Gözum gibi bakiyordum. Tomurcuklari goruyorum ama sararma devam ediyor ne yapmam lazim. Saygilar
Acik balkon ruzgar aliyor yine orayami alayim acaba
CEVAP: Merhaba fidanınız aşırı güneşe maruz kalmış olabilir. Açık balkonda biraz gölge bir yere koyun lütfen. Sulamasına dikkat edin.
Merhaba, Bursada güneye bakan açık balkonda yaban mersini yetiştirmeye başladım nisanda çiçeklendi fakat çiçekler kurudu ve birkaçtanesi döküldü sebebi ne olabilir. Tamamı dökülecek diye endişeliyim.
Cevap: Merhaba Çiçekler meyve tutumunda dökülmesi normaldir. Ancak fidanı kuzeye bakan daha serin bir bölgeye koymanız yazın daha iyi olacaktır. Yaban mersini çok sıcağı sevmez . Bir de kapalı ortam bitkisi olmadıgından ,kapalı balkonda olmaz.
Merhaba Amasyanin yüksek rakımli bölgelerinde tarla ortaminda yetiştirebilurmiyiz.
Cevap: https://www.yabanmersini.org/yabanmersini-yetistiriciligi.html yetiştiricilik sayfamızı inceleyebilirsiniz.
İstanbulda evimin balkonunda yetişirmi acaba?
Balkonum sabah 10.00-15.00 arası güneş alıyor. Yeter mi acaba?
Cevap: Yaban mersini yaprak döken bir bitkidir. Saksıda balkonda yetiştirebilirsiniz ancak balkon kapalı olmamalı. Bitki kış soguklaması istemektedir.
Aydın bölgesinde saksıda yada toprakta yetiştirilebilir mi?
CEVAP: Saksıda açık mekanda yetiştirmeniz mümkündür . Sitemizde saksıda yetiştiricilik hakkında makaleyi okuyabilirsiniz.
Merhaba 4 ay önce aldığım yaban mersini sadece çok az yaprakları büyüdü ve yeni filizler açtı ve 2 aydır da o şekilde kaldı herhangi bir gelişim göstermedi. Bende saksısını büyütüp ph değeri yüksek bir toprağa diktim ama hala hic bir gelişim yok yardım lütfen
Yaban mersini ph 4-5 arasinda toprak ister yuksek ph li topraklari sevmez
Merhabalar bende bursa inegölde yasıyorum ve yaban mersini yetiştirmek istiyorum resimdeki gibi mart ayındami dikmek gerekiyor acaba
merhaba yaban mersinini kuzey ege bölgesinde yetiştirmek istiyorum iklim şartları uygun olurmu
CEVAP: Toprak tahlili yaptırmanız gereklidir.
Merhaba. Ankara’da yaşıyorum. Evimin bahçesinde veya evin içinde yetiştirmek istiyorum. “Bluecrop” ve “Spartan” fidanlarından almak istiyorum. Ankara’nın iklimi yetiştiriciliğe uygun mudur? Uygun değilse bahçe yerine evin içerisinde yetiştirebilir miyim? Teşekkür ederim.
bursa orhaneli bölgesinde yaban mersini dikmek istiyorum, acab iklim uygunluğu konusunda bilgi vermeniz mümkün müdür. bir de açık ve kapalı kök fide fiyatları konusunda bilgilendirebilir misiniz
Cevap: Bursa Bölgesi iklim ve toprak yapısı olarak yaban mersini yetiştiriciliğine uygundur. Tüplü fidanlarımız mevcutdur. Adet fiyatı 25 TLdir. Sitemiz sipariş bölümünden temin edebilirsiniz.
Merhaba;
Ben Kayseri’nin Yeşilhisar İlçesinde yaşıyorum İç Anadolu Bölgesi olduğu için karasal iklime sahip. Yaban mersini fidesi alıp evimde saksıda yetiştirmek istiyorum mümkün mü acaba olur mu ?
CEVAP : Yazın sulama yapılması ve yılda 1-2 defa gübre verilmesi durumunda yetiştirebilirsiniz.
Fide almak istiyorum, ankara’da disarida yasar mi? Kapali ortamda yasar mi? Suni gunes isigi mi vermek gerekir?
Adana’da yaşıyorum direk güneş den korunsa bile yazın ısı çok yüksek Saksıda yaban Mersin’i yetiştirebilirmiyim
merhaba.ben ev içerisinde yetiştirilebilir mi öğrenmek istiyorum. eğer yetiştirilebilirse nasıl bir ortam sağlanmalıdır?kaç günde bir ne kadar su verilmelidir?
merhaba
ben Antalya Kemerde yabanmersini yetiştirmek stiyorum tutma şansı nedir
Cevap: Türkiye’nin her yerine hobi amaçlı yaban mersini yetiştiriciliği mümkündür.
Ben alanya da yaşıyorum. Saksıda yetiştirmek istiyorum. Alanyanın iklim şartı kış dönemi 5-10 derece yaz dönemi 30-50 derece ve nemli. Bu iklim şartlarında yetiştirebilirmiim
Cevap: Türkiye’nin her yerine hobi amaçlı yaban mersini yetiştiriciliği mümkündür. Direk güneş ışından uzak ve gölge bir yer tercih ediniz.
yaban mersini yetiştirmek istiyorum fakat hangi cinsi yetiştirmem gerektiğini bilemiyorum.
bulunduğum bölge çanakkale çan ilçesi
CEVAP : Merhaba , Sitemizdde satışı yapılan yaban mersini fidanları tamamı kuzey orjinli yüksek çalı formlu yaban mersini alt türleridir. Satılan türlerin cins olarak yetiştirme bölge farklılıkları yoktur. Ancak verim olarak dünyada en çok tercih edilen Bluecrop türüdür.
İstanbuldaki bahçemde bir çok ağacım var ve ekim yapıyorum.
Yaban mersini ağacım olsun istiyorum. Eğer dikersem tutma şansı nedir ? toprağa sadece gübre atıyorum ve suluyorum ,extra bir şey gerekir mi ?
ilk önce sorularıma cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim.ben siirt veya antep fıstığı fidesi almak istiyorum.sizde varmı.sonra dişi erkek diyemi satılıyor.selamlar.
pepino fidanım çiçek açtı haftada kaç kere sulamalıyım ve güneş severmi.meyve veren yaban mersini güneş ve su durumu.teşekkürler.
CEVAP: Havalar sıcak ve kurak geçiyor ise günlük sulama yapmanızda fayda var. Akşam üzeri yada sabah erken vakitlerde sulama yapmanız daha uygun olacaktır.Öğlen güneşinde ve güneşin dik açıyla geldiği zamanlarda sulama yapmayınız. Ayrıca toprağınızın nem duruma bakıp , daha sonraki günlerde ona göre sulama yapabilirsiniz.
saksıda yaban mersinim var meyve verdi.hangi ayda ve nasıl budanır.
CEVAP: Fidanlarınız 4-5 yaşlarına geldiğinde , 1.5 mt üzerindeki dalları kesebilir ve sık dallardan budama yapabilirsiniz. Ancak ana dalları kesinlikle tamamen dipten kesmeyin . Kasım yada şubat ayı başlarında yapraksız yani fidan uyuma dönemindeyken budama yapınız.
bir fida yaba nesini almmak istiyorum. gerekli bigiyide verirseniz iyi olur.
CEVAP:http://www.yabanmersini.org/fidansiparisi.html Bu linkden sipariş edebilirsiniz.
Günaydın
03.11.2013 tarihinde vermiş olduğum fidan siparişi hangi cins olduğunu öğrenmek istiyorum
iyi çalışmalar dileğiyle
C.MELAOĞLU
Ekin Doğal Ürünler: Email aracılığıyla tarafınıza bilgilendirme gönderilmiştir.
merhaba.saksida yaban mersini yetiştirmek için torf ve perlit demişsiniz toprak koymadan sadece torflamı yapmak daha iyidir yoksa toprakla torfu karıstırmak mı. birde sureklı duyduğum ve sizide bahsettiginiz bu tarımsal perlit demilen madde dogal yada diger deyimle organik midir çunki dogal organık yetıstirmek istiyorum bilgilendirirseniz sevinirim zıra ben perliti bizim karadenizde caylara atılan beyaz boncuk gıbı suni gübreye benzettim . bilgilendirirseniz sevinirim şimdiden tesekkurler iyi çalışmalar.
Cevap: Tarımsal perlit sadece su tutmaya yarayan bir maddedir. Toprakla torfu karıştırmanız yararlı olmaktadır ancak torf ağırlıklı bir karışım tercih etmelisiniz. Ayrıca Fidanınızı direk güneş ışığından koruyabileceğiniz bir ortamda muhafaza ediniz.
ekiminden meyvelenmesine kadar resimlemeniz cok guzel.bende yetistirmek isterdim. bunlarin fidaninda dogal olup olmayani varmi varsa nasil anlariz.tesekkurler.
Cevap: Merhaba Fidan size geldiğinde siz gübre ve kimyasal madde ilave etmediğiniz durumda doğal olarak yetiştirmiş olursunuz. Fidanları yabani formlu olanı ve kültüre edilmiş formlu olanları vardır. Yabani formlu olanlar zaten fidan olarak satışta değildir. Bu türler meyveleri küçük ,saksıda yetiştirmeye uygun değil ve sadece doğal florada kendiliğinden yetişebilmektedir.
Saygılarımızla
Ekin Dogal Ürünler